فهرست مطالب

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
پیاپی 5 (زمستان 1391و بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهره شکوه بنی داوودی، یدالله مهرعلی زاده، عبدالله پارسا صفحه 1
    با توجه به اهمیت کیفیت آموزش پزشکی، در این مطالعه کیفیت آموزشی دستیاران در مراکز آموزشی- درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز با استفاده از مدل EFQM مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه به صورت توصیفی-مقطعی در سال 1390 انجام گرفت. در تحقیق حاضر، 9 معیار مدل EFQMاز سه گروه با دیدگاه های مختلف و با سه پرسشنامه مجزا، به منظور کیفیت آموزشی دستیاران مورد ارزیابی قرار گرفت. گروه اول شامل 30 نفر از متخصصین، گروه دوم 50 نفر از دستیاران و گروه سوم 50 نفر از بیماران بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در مجموع جامعه آماری این پژوهش 130 نفر بودند. دلیل انتخاب سه گروه مختلف کیفیت آموزش از دیدگاه های مختلف و ارزیابی از تمام زوایا بود. توزیع هر سه پرسشنامه با حضور پژوهشگر و به صورت مصاحبه انجام گرفت. اطلاعات به دست آمده با آمار توصیفی و استنباطیT-test و نرم افزار SPSS 16.0 تحلیل شد. مدل EFQMشامل دو عامل توانمندسازی-ها و نتایج است که در تحقیق حاضر، میانگین توانمندسازها 310 از 500 امتیاز و میانگین نتایج 286 از 500 امتیاز و در مجموع 596 از 1000 امتیاز به دست آمد. با توجه به نقطه برش 5/3 (نمره 700 از 1000) و سطح معنی داری (P<0.05) امتیاز 596 نشان می دهد که کیفیت آموزشی پزشکی دستیاران نسبت به مدل EFQMاز عملکرد پایین تری برخوردار است. از میان 9 معیار، معیار شراکت ها از عامل توانمندسازها و معیار نتایج مشتری از عامل نتایج، امتیاز پایینی کسب کردند که نیاز به اصلاح دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت آموزشی، دستیاران، مراکز آموزشی، درمانی، مدل بنیان مدیریت کیفیت اروپایی
  • سعید مشتاقی، عبدالحسین عگبهی، زهره آقاکثیری، سید عابدین حسینی آهنگری صفحه 11
    هدف از پژوهش حاضر ارزشیابی برنامه های آموزش مجازی از دید اساتید و دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر طوسی با توجه به استاندارد اسکرم (SCORM) است. این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش اساتید و دانشجویان دوره های مجازی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی بود، که 52 نفر از دانشجویان و 12 نفر از اساتید به عنوان نمونه به روش هدفمند انتخاب شدند. روش پژوهش پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که در دو نسخه ساخته شد. ضریب پایایی آلفا برای نسخه دانشجویان 75/0 و برای نسخه اساتید 80/0 محاسبه گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (درصدفراوانی) و آمار استنباطی (کای اسکوئر) استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که نظر اکثر اساتید و دانشجویان، در مورد میزان محتوای آموزش مجازی و نظام مدیریت آموزشی آن مطلوب است و تفاوت معناداری میان نظرات اساتید و دانشجویان در این زمینه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، آموزش مجازی، آموزش الکترونیکی، استاندارد اسکرم (SCORM)
  • حسن جعفری، زهرا آقایی، لیلا جعفری، عصمت نعمتی صفحه 21
    آگاهی از نیازهای اعضای هیات علمی در ایجاد انگیزش شغلی برای پیش بینی و تفسیر رفتارهای ایشان مفید است زیرا انگیزش عامل اساسی در ایجاد فعالیت هاست. این مطالعه با هدف بررسی عوامل انگیزشی موثر بر عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه جندی شاپور اهواز انجام گرفت. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش تمام اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود (N=506) که با استفاده ازنظر مشاور آماری 20% ازاعضای جامعه پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند(n=102). ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که بر اساس مقیاس لیکرت تهیه شده و شامل 27 سوال پنج گزینه ای در مورد عوامل انگیزش درونی و بیرونی بود. داده ها با استفاده از شاخص های آمارتوصیفی و در محیط SPSS تجزیه و تحلیل شد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد از بین عوامل بیرونی«مورد احترام قرار گرفتن در محیط کار»(1.08= SD، 4.01=)، «فراهم بودن شرایط لازم جهت بالا بردن سطح دانش و اطلاعات»(1.12= SD، 3.96=)، «داشتن امنیت شغلی»(1.2= SD، 3.9=)، «اجرای قوانین یکسان برای همه»(1.43= SD، 3.56=) و از بین عوامل درونی«علاقه ذاتی به تدریس»(8.= SD، 4.39=)، «خصوصیات فردی» (98.=SD،4.14=)، «احساس کفایت و شایستگی در انجام کار» (9.= SD، 4.1=)به ترتیب بیشترین اهمیت را داشتند. با توجه به نتایج، از نظر مدرسان دانشگاه، در مجموع هر دو نوع عوامل انگیزشی درونی و بیرونی بر عملکرد آنان موثر هستند. بنابراین مدیران برای عملکرد بهتر اعضای هیات علمی بایستی ابزار را لازم برای به فعلیت رساندن انگیزه آنها فراهم کنند.
    کلیدواژگان: عوامل انگیزشی، هیات علمی، عملکرد آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی
  • سید عباس سید نور، داود حیاتی، عبدالحسین عگبهی صفحه 29
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ساده و چندگانه فرهنگ سازمانی و مولفه های آن (خلاقیت و نوآوری، رقابت جویی، توجه به گروه، توجه به اعضای سازمان، توجه به جزئیات، توجه به نتیجه و بازده، و ثبات و پایداری) با اثربخشی معلم در مدارس راهنمایی شهرستان شوش بود و از نوع همبستگی می باشد. طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. برای این کار نمونه ای متشکل از 184 نفر از معلمان زن و مرد این مدارس با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گرداوری اطلاعات دو پرسشنامه محقق ساخته فرهنگ سازمانی (با استفاده از الگوی رابینز و دنیسون) و اثربخشی معلم در اختیار آنها قرار گرفت. نتایج این مطالعه حاکی از این بود که بین فرهنگ سازمانی و اثربخشی معلم به طور کلی رابطه وجود دارد. همچنین بین مولفه های فرهنگ سازمانی به غیر از «توجه به جزئیات» و «توجه به بازده ونتایج» نیز با اثربخشی معلم رابطه معنی دار وجود داشت. علاوه بر این، توجه به گروه و خلاقیت و نوآوری به ترتیب بهترین پیش بینی کننده های اثربخشی معلم به حساب می آمدند.
    کلیدواژگان: Bunium persicum، ترکیب فلورسانس، کشت سوسپانسیون سلولی، متابولیت های ثانویه
  • آزاده عازمیان، کامران میرزایی، مهناز نجفی زاده صفحه 40
    کامپیوتر به عنوان یک موضوع مهم درآموزش الکترونیکی و بعنوان ابزار مطالعه فرد سبب یادگیری مستقل فرد می گردد و می تواند نقش مهمی در این امر داشته باشد. هدف از این پژوهش میزان دسترسی به کامپیوتر و نگرش شرکت کنندگان در برنامه های آموزش مداوم برای بکارگیری آموزش الکترونیکی در برنامه-های آموزش مداوم بوده است. در این پژوهش مقطعی که در سال 1389 انجام شد. جامعه و نمو نه پژوهش را شرکت کنندگان در برنامه های آموزش مداوم تا پایان آبان 1389 در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تشکیل دادند. نتایج نشان داد:2/95% از شرکت کنندگان نگرش مثبت به آموزش الکترونیکی داشتند 6/65% از شرکت-کنندگان دارای کامپیوتر بودند، میزان دسترسی به کامپیوتر در هر دو جنس تفاوت معنی داری داشت(P<0/00). 8/86% از شرکت کنندگان روش آموزش الکترونیکی را جهت اجرای برنامه های آموزش مداوم مناسب می دانستند. 5/47% از شرکت کنندگان موافق بودند که با زیر ساخت های موجود نمی توان آموزش را به سمت آموزش الکترونیکی سوق داد. در صورتیکه 2/85% اظهار داشتند که تا فراهم آوردن زمینه های لازم برای آموزش الکترونیکی، آموزش به روش سنتی و الکترونیکی توام صورت گیرد با توجه به نگرش مثبت شرکت کنندگان به آموزش الکترونیکی، زمینه های لازم برای حرکت به سمت طراحی و اجرای نظام آموزش الکترونیکی در آموزش های رسمی مساعد می-باشد اقدامات لازم می تواند در این مورد صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم، آموزش الکترونیک، نگرش
  • سعید مشتاقی، عبدالحسین عگبهی، داود حیاتی صفحه 49
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک های یادگیری با عملکرد تحصیلی، جنسیت و رشته تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان دزفول است. این پژوهش از نوع روش استفاده گردیده است. چهار سبک یادگیری همگرا، واگرا، جذب کننده و انطباق یابنده مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور تعداد 390 نفر دانش آموز دختر و پسر به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه مربوط پاسخ دادند. در این پژوهش به منظور بررسی سبک یادگیری از پرسشنامه سبک های یادگیری کلب (1984) و برای ارزیابی عملکرد تحصیلی از معدل دانش آموزان استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بین سبک های یادگیری و عملکرد تحصیلی رابطه ای وجود ندارد. همچنین بین دو جنس از نظر سبک های یادگیری تفاوت معناداری وجود نداشت. اما بین سبک های یادگیری و رشته تحصیلی دانش آموزان رابطه معنی-داری به دست آمد (05/0p≤).
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، نظریه کلب، عملکرد تحصیلی، مقطع متوسطه
  • مهدی سیاح برگرد، علی اردمه، اسماعیل یعقوبی عسگرآباد صفحه 60
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه باورهای انگیزشی و راهبردهای یادگیری خودگردان با عملکرد تحصیلی در دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود. در این پژوهش تعداد 200 نفر از دانشجویان به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای پژوهش از دو پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودگردان (SRLS) و راهبردهای انگیزشی برای یادگیری(MSLQ) و برای اندازه گیری عملکرد تحصیلی از معدل نمرات واحدهایی که دانشجویان تاکنون گذرانده بودند استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss 16 استفاده شد که تحلیل چند متغیری (رگرسیون) نشان داد از میان راهبردهای یادگیری خودگردان، مولفه های جستجوی کمک از استاد، جستجوی کمک از بزرگسال و ثبت ضبط یادداشت برداری و از میان راهبردهای انگیزشی برای یادگیری مولفه های راهبرد شناختی و اضطراب امتحان بهترین پیش بینی کنندگان عملکرد تحصیلی می باشند. به نظر محققان شایسته است دانشجویان با ایجاد و بهبود مهارت های یادگیری در خود از قبیل راهبردهای یادگیری خودگردان و راهبردهای شناختی به تعمیق دانسته ها و بهبود عملکرد تحصیلی خود بپردازند و همچنین اساتید دانشگاه ها با ایجاد جوی آرام و بدون استرس و در عین حال چالش برانگیز برای یادگیری، به دانشجویان فرصت بیشتری برای یادگیری بدهند.
    کلیدواژگان: باورهای انگیزشی، راهبردهای یادگیری خودگردان، عملکرد تحصیلی
  • پروانه موسوی، سیمین منتظری صفحه 71
    ماحصل نهایی آموزش نوین در مامایی، با میزان یادگیری فراگیران تعریف می شود. شناسایی موانع اجرایی و رفع آنها موجب ارتقاءکیفیت آموزش بالینی می گردد. هدف از این پژوهش، تعیین میزان دستیابی دانشجویان مامایی به حداقل های یادگیری در واحدهای تخصصی (درمانگاه زنان و بخش زنان) و موانع اجرای آنها می باشد. در این مطالعه توصیفی، کلیه دانشجویان ترم آخر کارشناسی مامایی به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات 2 پرسشنامه مربوط به حداقل های یادگیری در واحدهای کارآموزی- کارورزی درمانگاه و بخش زنان بود. داده ها با نرم افزار12spss بصورت توزیع فراوانی و بررسی کلی با مقیاس مطلوب، نسبتا مطلوب و نامطلوب تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد میزان دستیابی به حداقل های یادگیری در واحد بخش زنان در 20 درصد موارد مطلوب و در 40 درصد موارد نسبتا مطلوب بود. در واحد درمانگاه زنان میزان دستیابی به حداقل های یادگیری در 33/8 درصد موارد مطلوب و در 33/33 درصد موارد نسبتا مطلوب ذکر گردید. مهمترین موانع اجرای یادگیری به ترتیب اهمیت، انجام کار توسط اینترن و رزیدنت، تعداد زیاد دانشجویان درهر واحد و انتخاب محیط بالینی نامناسب ذکر گردید. بنابراین بهتراست حداقل های آموزشی بازنگری و با توجه به ماهیت کسب هر مهارت بالینی مجددا تعریف و منطبق با نیاز فراگیران تنظیم شوند و نیز استراتژی هایی برای رفع موانع اجرایی از جمله انتخاب محیط بالینی مناسب و به کارگیری بیمارستان های غیر آموزشی در امر آموزش دانشجویان و دوره های بازآموزی برای ارتقاء مهارت های مربی اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: حداقل های یادگیری، موانع اجرایی، مهارت، های بالینی، حداقل های پیشنهادی
|
  • Shohreh Shokoh Banidavoodi, Yadollah Mehralizadeh, Abdollah Parsa Page 1
    Given the importance of quality education, evaluation of residents’ educational quality in university hospitals coverage university of Ahwaz was evaluated by using the EFQM model. This study was a descriptive - cross sectional study in 2011.In the present study order to assess the quality of residency training, 9 criteria of the EFQM model, three groups with different perspectives, and three separate questionnaires were evaluated. First group (N=30) from specialists, second group (N=50) from residents, and third group (N=50) from patients were simple–randomly. In total, selected members of this research werer 130 as participants. The choice of three different groups was that the quality of education from different perspectives and from all angles should be evaluated. Distribution of three questionnaires and the interviews were conducted with the researcher. Data obtained with T-test, descriptive, and inferential statistics were analyzed by SPSS 16.0 software. The cut-off point, 3.5 (score 700 of 1000) and significance level (P value <0.05) score was 596 and indicated that the residents’ educational quality was lower than EFQM model score. Among the nine criteria, the superiority of the two criteria in partnerships and customer results is essential to improvement.
    Keywords: Evaluation, Educational quality, Residents, Educational hospitals, EFQM model
  • Saeed Moshtaghi, Abdolhosein Ogbehi, Zohreh Aghakasiri, Seyed Abedun Hosseini Ahangari Page 11
    The aim of this study was to evaluate virtual education from faculty members and students’ point of view based on SCORM standard. This study was based on cross-sectional descriptive design. The statistical population consisted of all faculty members and students of virtual sources of Khajeh Nasir Toosi University. 52 of students and 12 of faculty members were selected by purposive sampling. This research was a survey study and two researcher-made questionnaires were administered. Cronbach Alpha was used to measure the reliability of two questionnaire of students version and faculty member version (α=0.75, α=0.80). To analyze the data, descriptive statistics (percent frequency) and inferential statistics (Chi-square) were used. The finding of the study indicated that students and faculty members believed that the virtual content and learning management system were desirable, and there was no significant difference between faculty members and students viewpoint.
    Keywords: Educational Evaluation, Virtual Education, e, Learning, SCORM Standard
  • Hasan Jafary, Zahra Aghayee, Lila Jafary, Esmat Nemati Page 21
    Faculty members’ Knowledge of requirements about their effective motivational jobs for forecasting seems necessary. The purpose of this study was to survey of attitude of faculty members in Ahvaz Jundishapour University of Medical Sciences about effective motivational factors on educational performance. This research was a cross-sectional study. The population were all faculty members of this university (N=506). Samples of this study were 20 percent of the population size (102 persons) which selected by randomly classification. The data gathering tool was a questionnaire that prepared based on the Likert scale that consisted of 27 questions with 5 points about internal and external motivational factors. Finally data was analyzed by descriptive statistics by SPSS software. The results of this study showed the external factors "be respected in the workplace", "provided the necessary conditions for raising the level of knowledge", "having job security" and internal factors of "inherent interest to teaching", "individualism", "a’ feeling of adequacy, and competence in the work" had the highest importance. According to the results, both internal and external motivational factors are effective on faculty members’ function. Therefore, there fore, proposed factors should be measured to promote their motivation.
    Keywords: Motivational Factor, Member of Scientific Board, Educational Performance, Univerity of Medical
  • Seyed Abbas Seyed Noor, Davood Hayati, Abdolhossein Ogbehi, Zahra Abdolkhani Page 29
    The aim of this study was to investigate the simple and multiple relationships of organizational culture and its components (creativity and innovation, competitiveness, attention to group, attention to organization members, attention to details, attention to output, stability) with teacher efficiency in guidance schools of Shoosh. This study was conducted based on correlation design. Hence, 184 teachers (men and women) were chosen by stratified random sampling method. Two researcher-made questionnaires were used to gather the data which include organizational culture questionnaire (based on Robbins and Denison’s Model) and teacher efficiency questionnaire. The results showed that there was an overall relationship between organizational culture and teacher efficiency. Furthermore, there were positive relationships between all components of organizational culture except attention to details and attention to output components wit teacher efficiency. In addition, attention to group, creativity and innovation components were the best predictors of teacher efficiency, respectively.
    Keywords: organizational culture, teacher efficacy, creativity, innovation, guidance schools
  • Azadeh Azemian, Kamran Mirzae, Mmahnaze Najafizadeh Page 40
    As a matter of fact, the major important attitude toward e-learning, computer considered as a tool for individual training and in independent learning has important role. Computer plays as a basic role in this subject. The purpose of this study was to survey the quality of access to computer and the participants’ attitude in the programs for using e- learning in continuing education. In the research, analysis has been done in1389 shown sampling and method of the research involved the participants in the programs of continuing education until the end of November 2010 in Bushehr University of Medical Sciences. The outcome of the study indicated that 95.5% of the participants had a positive attitude to e-learning, 65.6% of the participants had computer and there was a significant difference in the quality of computer access between the two genders (p- 0/00). 86.8% of participants agreed the method of e- learning for using the programs of continuing education. 47.5% of the participants agreed that the existing infrastructure education cannot be led to the e-learning education. As 85.2% of the participants argued that education should be done through the traditional methods along with the e-learning until the provision of the necessary background for the e-learning is obtained. According to the positive attitude of the participants to the e-learning, the necessary background towards design and implementation of the e-learning system in formal training is suitable. It is recommended to do something in this case.
    Keywords: E, learning, continuing medical education, attitude
  • Abdolhossein Ogbehi, Saeed Moshtaghi, Davood Hayati Page 49
    The aim of this study was to investigate the relationship between learning styles and academic performance, gender and academic major of high school students in Dezfool. This study was conducted based on correlation design. Four learning styles include divergent, convergent, assimilator, and accommodator were assessed. A number of 390 students (male and female) were chosen by stratified cluster sampling method. Kolb’s Learning Style Inventory (1984) was used to evaluate learning style. To evaluate the academic performance, the students’ average scores were used. Results showed that there were no significant relationships between learning styles and academic performance. Additionally, it indicated that there was no deference between girls and boys in learning styles. Furthermore, there were significant relationships between learning styles and academic major of students.
    Keywords: Learning Style, Kolb Theory, Academic Performance, high school segment
  • Mehdi Sayah Bargard, Ali Ardame, Esmail Yaghoobi Askarabad Page 60
    This study examined the relationship between motivational beliefs and self-learning strategies and academic performance of students in the Faculty of Medical Sciences, Ahvaz Jundishapur University. In this study, 200 students were selected by random cluster sampling. Two questionnaires were used to assess the variables of self-regulated learning strategies (SRLS) and motivational strategies for learning (MSLQ). Moreover the students’average scores that already had been passed were used to Measure the academic performance of students in units. The multivariate analysis (logistic regression) showed that the self-regulated learning strategies’ initiatives include seek help from a teacher, seek help from adults captured, and recorded notes and also among motivational strategies for learning cognitive strategies and test anxiety components can be the best predict of academic performance. Based on deserving students develop ment and improve ment in learning skills such as self-regulated learning strategies and cognitive strategies to broaden their knowledge and improve their academic performance and academics, The authors proposed, creating a relaxed atmosphere without the stress and yet challenging to learn give students more opportunities to learn.
    Keywords: Motivational beliefs, Self, regulated learning, Educational outcomes
  • Parvaneh Mousavi, Simin Montazeri Page 71
    The last result of modern education in midwifery, is defined by learning rate. Recognition of performance obstacles and its removal is caused to promoting clinical education quality. The aim of this study was to determine of midwifery students achieving rate to learning minimums in Specialty Units(clinic and gynecology units) and its performance obstacles. In this descriptive study, all of last term midwifery students were selected through convenience sampling method. Data colletion tools were 2 questionnaires related to learning minimums were in traineeship – internship courses. The data was analyzed by SPSS software as frequency distribution and total evaluating was done by multigrades scale as desired, relatively desired and undesired. Rate of gaining to learning minimums in 20 percent and 40 percent of items in Gynecology unit was reported desired and relatively desired. Rate of gaining to learning minimums in 8.33 percent and 33.33 percent of items in clinic unit was reported desired and relatively desired. Obstacles of learning performance in two midwifery units include: doing tasks with intern and resident, many students in every unit, inappropriate selected clinical environment, respectively. Therefore it is necessary that rewised educational minimums and then regarding to gainied nature of every clinical skills were defined again and adjustd coincide with students requirement and also strategy for removal of Performance Obstacles. For example selecting of appropriated clinical environment and using ineducatinal hospitals in education and reeducational courses are used for promotion of clinical traing skills.
    Keywords: Learning minimums, Performance obstacles, Clinical skills